1. „A műanyag redőny ugyanolyan jó, mint az alumínium, és még olcsóbb is.”

Ennek a mondatnak csak a második fele igaz, azaz valóban olcsóbb a műanyag redőny az alumíniumnál, nem véletlenül. Egyrészt a műanyag redőny biztonságtechnikai szempontból csak elenyésző védelmet nyújt az alumíniummal szemben, már egy közepes vihar is tönkreteheti, ha leeresztve hagyjuk. Másrészt eltérő a hőáteresztő képességük is. Bár a műanyag kevésbé vezeti a hőt, viszont sokkal többet nyel el a napfényből, amit az alumínium jobban visszaver. Ezáltal az alumínium redőny kellemesebb hőérzetet kelt nyáron, de még télen is, amikor meg jobban benntartja a meleget. De a legfontosabb eltérés, hogy a műanyagnak az élettartama rövidebb (akár ötöde!), mint az alumínium redőnyé, különösen, ha még színes is és tartósan éri a nap. Mindezek ellenére a panellakások ablakainak nagy részén mégis műanyag redőnyöket látunk. Hosszútávon az olcsóbb gyakran többe fog kerülni!

Külső árnyékolástechnika

2. „Az alumínium redőny akár 50%-kal is képes javítani a nyílászáró „U” (hőáteresztő) értékén.”

Természetesen létezik olyan rossz ablak, aminél ez az eset fennáll, de azért nem ez a jellemző. Egy átlagos, kétrétegű üvegezésű, műanyag ablak „Ug” értéke 1,0 W/m2K körül van. Míg egy háromrétegűé már 0,5-0,7 W/m2K között van (a meleg peremes távtartó függvényében), ami bőven belül van a 0,8 W/m2K elvárású passzívház értéken. (Az „Ug” érték csak az ablaküvegre vonatkozik, az „Uf” meg csak a tokra. Az „Uw” vonatkozik a teljes szerkezetre, mely minél kisebb, annál jobb.) Alumínium redőnyünk tudja csökkenteni ezt az értéket, akár 10-15%-kal is, ami már igen jó eredmény, de 50%-kal azért közel sem. A legnagyobb adomány azonban a kellemes hőérzetben keletkezik, amit nyáron tud igazán értékelni az ember.

3. „Mindegy, hogy belső árnyékoló, vagy külső, véd a hő ellen.”

Természetesen a semminél a belső árnyékoló (reluxa, roletta, sávroló, szalagfüggöny) is jobb, különösen, ha csak a napsugárzás zavarja a szemünket, de a hő kizáró képességük egyértelműen a külső árnyékolóknak (redőny, napellenző, zsalúzia, napháló, külső roletta, télikert árnyékoló) jobb, mivel azok még az ablakon kívül megállítják a napsugarakat. A belső árnyékolók ugyanezt csak közvetlenül az ablak üvegén belül tudják megtenni, hiszen ott helyezkednek el, ezért lényegesen több hőt eresztenek be. Ezzel együtt ezeknek is van jótékony hatásuk, különösen egy-egy tetszetősebb darabnak, mely akár dekorálhatja is a helyiséget, annak egyedi jelleget biztosítva. Ezért létjogosultságuk sosem fog megszűnni, sőt, manapság egyre népszerűbbek egy jó légkondicionálóval kiegészítve. Mindig az a legfontosabb kérdés, hogy milyen célt akarunk elérni az árnyékolóval, ennek ismeretében a jó szakember könnyebben ad javaslatot.

4. „Először csak az ablakot cseréljük le, a redőnyökről majd később gondoskodunk, ha ismét van pénzünk.”

Általánosan elterjedt, rossz felfogás ez, ami egyrészt több pénzbe is fog kerülni, másrészt esztétikailag sem kapjuk ugyanazt a minőséget. Már csak azért is drágább, mert kétszer kell intézkednünk, kiszállási díjat és beszerelési költséget fizetnünk, az esetleges akciókról nem is beszélve. Ráadásul egy redőny esetén az ablakkal együtt beszerelve létezik a rendkívül tetszetős vakolható tokos megoldás (amennyiben lehetőségünk van a hőszigetelés előtt cselekedni), vagy a ráépíthető tokos (ha csak az ablakkal együtt, de már csak a hőszigetelés után tetetjük be) is. Utólagosan már csak a külső tokos megoldás létezik. Azért ne ijedjünk meg, a legtöbb helyen ezt láthatjuk, így nem fogunk nagyon kilógni a sorból. Ahol pedig valami miatt nincs lehetőség a redőnyös megoldásra, ott marad a belső árnyékolás, amiről tényleg elég később gondoskodni.

Ne habozzon! Kérjen ajánlatot egyszerűen, gyorsan!

AJÁNLATKÉRÉS

Hívja szakértőnket! +36302370448