Hőszigetelnek e a redőnyök?

Az energiahordozók árának drasztikus emelkedése jelentősen megnövelte a családok kiadásait, hiszen áram esetén 210kWóra/hó, míg gáz esetében 144 m3/hó mennyiség felett már nem a rezsicsökkentett áron, hanem magasabb díjszabással lehet csak megoldani a háztartások energiaellátását.

Az alap funkciót kiegészítő igénybevételek sarkalták cégünket arra, hogy a redőnykapuinkat plusz rendelhető funkciókkal biztonságosabbá tegyük a család minden tagja általi használat során.

1. A redőny felszerelése

A legfontosabb lépés a lakás ablakaira és ajtóira alumínium alapanyagú redőnyök felszereltetése.

A redőny leengedett állapotában az üveg felülete és a redőny közötti részen keletkező légréteg télen és nyáron is megnöveli a lakás hőszigetelését, ezáltal kevesebb energiára van szükségünk.

Nyáron a forró napsugarakat a lakáson kívül tartják a redőnylamellák, hiszen  nem közvetlenül érik a napsugarak az ablak üvegfelületét. Ennek következtében az üveg, majd a lakás kevésbé melegszik fel, így az elviselhető hőfok eléréséhez a légkondi is sokkal kevesebb áramot használ, ahol pedig nincs légkondi, ott eleve jóval elviselhetőbb a belső klíma.

Hőszigetelő redőnyök | Télen

Tél

Hőszigetelő redőnyök | Nyáron

Nyár

2. Oké, redőny, de milyen?

Hőszigetelésre a műanyag és az alumínium redőnyök is használhatóak, hiszen az említett légrés mindkettőnél megképződik.

A műanyag alapanyagú redőnyök azonban kevésbé segítik az energiatakarékosságot, mert a lamellák ebben a termékkörben nincsenek ellátva plusz hőszigetelést biztosító anyaggal.
Ezzel szemben az alumínium alapanyagú redőnyök lamellái gyárilag plusz hőszigetelő anyaggal vannak kitöltve (alap fehér vagy bármely más színű szerkezeteknél egyaránt).
Ha redőnyt szereltetünk fel a nyílászárókra, jelentős mértékben tudjuk megemelni azok hőszigetelési hatékonyságát és képességét.

3. És ezt meg is mérték?

A hőveszteség maradéktalan kiküszöbölésére ma még nem létezik 100%-os megoldás, de egyértelmű és házilag is tapasztalt tény, hogy a leeresztett redőny és az üveg között levő levegő együttesen magas hatásfokkal szigetel télen és nyáron egyaránt.

A mérések szerint egy jó minőségű alumínium lamellás redőnnyel akár 15-25%-al is növelhetjük otthonunk hőszigetelését!

A gyakorlatban ez a téli időszakban a hőmérőn 1-2, míg nyáron 3-4 celzius fokot is jelent. A hidegekben és a nyári melegekben mindannyian tudjuk, hogy ez a néhány fok is mennyit jelent a komfortérzetünk szempontjából – azt pedig sajnos csak mostanában, hogy mennyit a pénztárcánkon…

Jelen rezsiárak mellett nyugodtan elmondható, hogy a jóval hosszabb élettartamot garantáló alumínium redőnyök 12-24 hónap alatt hozzák vissza azt a különbözetet, amit bekerülési értékük a műanyaggal szemben képvisel.

4. Ennyi? Nincs más dolgom?

De, van…

Nem elég ugyanis felszereltetni, helyesen is kell használni: télen lehetőleg még az esti mínuszok előtt, nyáron, a reggeli szellőztetés után, a hőség előtt kell leengedni. Ez természetesen a legtöbb családnál jelenleg is rutineljárás, de nem árt emlékezetünkbe vésni.

Nem mindig van azonban erre módunk, hiszen adott esetben távol vagyunk otthonunktól, vagy épp dolgozunk.

Mi van ilyenkor?

Az alumínium redőnyök motorizálására, időprogramozására és automatizálására is van mód, a tulajdonos napi beavatkozása nélkül – ez vagyonbiztonság szempontjából sem elhanyagolható, hiszen az üresen hagyott lakás kívülről így sem tűnik feltétlenül annak. Az alumínium redőnyök viszonylag ritkán emlegetett előnye továbbá a magasabb hangszigetelési mutató, melynek részleteire későbbi cikkünkben térünk ki.
A nyílászárókra utólag is felszerelhetők a redőnyök, ezért akik már túl vannak egy nyílászáró felújításon, azok is élhetnek a redőnyök adta plusz lehetőségekkel – ajánlottan motorizált, alumínium lamellás rendszerrel.

 

Nagyapáink valaha szinte évszázadokra építettek otthont családjuknak, ajánlott hasonló szemlélettel, hosszú távon gondolkodni, hiszen amit egyszer jól és alaposan megcsináltunk, utána már csak előnyökkel bír és hasznot hajt.

Egy jól kiválasztott, akár 3 rétegű nyílászáró, a megfelelő homlokzati és lábazati hőszigetelés, valamint az alumínium redőny az évtizedek során rengeteg pénzt spórol a tulajdonosoknak, nem is beszélve a kényelmi és komfortérzetről.

Várjuk szaküzleteinkben!

Hívja szakértőnket! +36302370448