Az igazi, forró nyár beköszöntével kutatni kezdjük a lehetőségeket, amivel minél jobban ki tudjuk zárni a meleget a lakásból. Huzamosabb hőség idején, mint ahogy az elmúlt hetekben is volt, sajnos szinte lehetetlen küldetésnek tűnik. De mit tudunk tenni, hogy kicsit jobb legyen a helyzet?
A nyílászárók fontos hőszigetelési képességeiről már ITT olvashattak, nézzük meg most a legfőbb, legáltalánosabb árnyékolástechnikai lehetőséget, amivel klíma híján javíthatunk lakásunk hőmérsékletén, az a redőny.

Ha hosszútávú, biztos megoldást keresünk, akkor a redőny a legjobb választás.

Mik a lehetőségeink?

Legideálisabb esetben a nyílászárókkal egyidőben redőny is felszerelésre kerül, így mód van rejtett tok kialakítására és egyedi igények kielégítésére. Akkor sem kell aggódni, ha később szeretnénk csak redőnyt felszereltetni, külső tokos, és teljes mértékben utólagos kialakítású megoldásra is van lehetőség. (Azzal azonban feltétlen érdemes kalkulálni, hogy az így épített redőny doboza el fog venni a kilátásból/beáramló fényből – ezért ha tudjuk, hogy a későbbiekben redőnyt akarunk majd, akkor „redőnyelőkészítéssel” kérjük az ablakot, ami tulajdonképpen egy növelt tokrész, amin majd a redőny lesz elhelyezve.)

Ablakaink anyagának és színének megfelelően többféle variáció közül választhatunk. Motoros működtetéssel pedig kényelmes, gyors és nem utolsó sorban biztonságos megoldást kínálunk.
A redőny különösen fontos, ha az ablakok déli illetve keleti irányba néznek. Így ugyanis, ha folyamatos napsütés éri a helyiséget, számolnunk kell a lassan bekúszó elviselhetetlen meleggel. De nem csak a meleg miatt jó, ha van redőny nyílászáróinkon, hanem megnöveli élettartalmukat is, mivel óvja az esőtől, fagytól, emellett pedig biztonságot is ad, véd az illetéktelen behatolók ellen.

Még néhány gondolat a redőnyről árnyékolástechnikai előnyeiről:

  • Ne feledjük eleink tanácsát, a sötétítést! Reggel, indulás előtt egyszerűen tegyük koromsötétté otthonunkat – jó lesz a hazatérés!
  • Egy „sima”, fehér műanyag redőny is 5-8 fokkal csökkenti a benti hőmérsékletet.
  • Egy komolyabb, hőszigetelt alumínium redőny 10 fok feletti hőmérséklet-különbözetet ad, gyakorlatilag úgy üzemel, mint egy plusz réteg hőszigetelő üveg! Mindennek természetesen télen plusz előnyei vannak – a fűtésszámlán is!
  • A leengedett szúnyogháló (kombiredőnyök esetén) további segítséget ad, és felára már igen csekély tétel.
  • Ha klímát üzemeltetünk, és nem feltétlenül szükséges a természetes fény, akkor a klíma fogyasztásán is látványosan érezhetjük a redőny jótékony hatását.
  • Ne tárjuk ki napsütötte ablakainkat a hőség közepén, mert lehet, hogy valami levegő mozog, de a hőséget fogjuk beengedni!
  • Ahogy megindul odakint a légmozgás és csökken a fény, érdemes az ablakokat kinyitni, a redőnyt pedig rére felemelni – rengeteget segíthet.

Ha a nyílászárók hőszigetelésénél tartunk, fontos megemlítenünk az épületek teljeskörű szigetelését is, amivel rengeteg energiát spórolhatunk meg, kímélve pénztárcánkat, erről részletesen ITT olvashatnak.

Hívja szakértőnket! +36302370448