Az építőiparban a nyár főszezonnak számít. Legyen szó épületfelújításról, vagy új épület építéséről, ezeket a munkákat, aki csak teheti, a tavaszi-nyári szezonra időzíti. Ez persze nem jelenti azt, hogy ősszel megállna az élet. Sőt! Tapasztalataink alapján, miután a családok visszazökkentek a dolgos hétköznapokba, sokak életében megjelennek azok az otthoni, jellemzően karbantartással járó munkálatok, amelyek már a téli időszakra történő felkészülést készítik elő. Éppen ezért ezzel a cikkel egy olyan sorozatot indítok, amelynek keretében röviden, a JOLA cégcsoporton belül megismert tapasztalatok alapján, bemutatom, hogy pontosan milyen karbantartási munkákat tud a Tisztelt Olvasó elvégezni saját redőnyén, redőnykapuján esetleg rovarhálóin még a tél beköszönte előtt. Mindezek segítségével nemcsak a termékek életét tudja a Tisztelt Olvasó meghosszabbítani, hanem a rendeltetésszerű használatot, hosszabb távon is fent tudja tartani.

Sokan talán nem is gondolnak rá, de otthonunk nagytakarítási pontjaihoz nyugodtan fel lehet venni a lakásban/házban található redőnyöket is. Ezek is, éppen úgy, ahogyan otthonunk bármely része elkerülhetetlenül koszolódnak. Éppen ezért mindenképpen javasoljuk, hogy valamelyik szép száraz őszi időt szánják

árnyékolástechnikai eszközük megtisztítására.

Redőnykarbantartás során azonban figyelni kell arra, hogy pontosan mivel is lehet dolgozni. Az alkoholtartalmú tisztítószereket, vagy a súrolószereket pont ugyanúgy nem javasoljuk, mint a bármilyen oldószerek alkalmazását.

Ezek helyett, nyugodtan maradhat a Tisztelt Olvasó az egyszerűbb,

  • langyos víz, és – a karcolások elkerülése végett – puha tisztításra alkalmas anyag párosnál.

Redőnykarbantartási, tisztítási munkálatok

következő állomása, amelyet akár a Tisztelt Olvasó is könnyedén el tud végezni az a lefutó sínek tüzetesebb vizsgálata. Őszi időszakra ebben a keskeny részben is könnyen felhalmozódhatnak kisebb szennyeződések, elhullott nagyobb rovarok, de nem ritka, különösen kisgyermekes családoknál az, ha a gyerkőc(ök) valamilyen kisebb játéka (Legó, Kinder játékok, stb.) keveredik bele ebbe a rendszerbe. Ezeket, már csak a redőnyünk tartósabb használata érdekében is, mielőbb el kell távolítani, hiszen jelenlétük, meglehetősen kellemetlen károsodásokat okozhat, akár a redőny működtetésében, akár annak alkatrészeiben.

A redőnysínek tisztítását óvatosan végezzük el

  • kisebb kefével, esetleg
  • nagyobb ecsettel,
  • de kellő odafigyelés mellett, a Tisztelt Olvasó porszívójának résszívó feje is hatékony segítséget jelenthet.

Miután megbizonyosodtunk arról, hogy minden szennyeződésmentes és tiszta, és mivel nem tudhatjuk, hogy mit is hoz a tél, mindenképpen figyelni kell arra, hogy a szerelőfedéllel ellátott redőnyöknél szerelőnyílások minden körülmények között hozzáférhetőek legyenek. Sajnos előfordultak olyan esetek, amikor hőszigetelési munkálatoknál ezt a követelményt figyelmen kívül hagyták, komoly problémát okozva a későbbi karbantartási munkálatok során.

További, ugyancsak kellemetlen tapasztalatok eredményeként Kollégáimmal közösen javasoljuk, hogy a Tisztelt Olvasó arra is figyeljen, hogy semmilyen körülmények között ne olajozza se a redőnydobozt, se a tartozékokat, a motorról már nem is beszélve.

Minden további karbantartási- tisztítási munkához szakember segítségét vegye a Tisztelt Olvasó igénybe. Természetesen, mint ahogyan eddig is, a JOLA cégcsoport munkatársai szívesen segítséget nyújtanak az ilyen jellegű megkeresések esetében is, bármely Önhöz legközelebb eső JOLA szaküzletben.

Szabó Ferenc
termékmenedzser

Hívja szakértőnket! +36302370448