A családi élet nyugalmát megzavaró rovarok ellen a legjobb, és ma már a legelterjedtebb védekezés a szúnyoghálók alkalmazása. Ennek természetesen megannyi előnye van, amelyre fokozatosan jöttek rá az kialakulása során. Lássuk most, hogyan terjedt el a ma ismert szúnyogháló, és milyen érdekességek kapcsolódtak hozzá Magyarországon.

 

A kezdetek

A szúnyoghálót kezdetben laza szövésű vászonból varrták, és általában az ágyat felülről és oldalról beborító függönyként használták. Ennek alkalmazása már a 11. században, Itáliában megjelent. Ezt követően pedig fokozatosan vált egyre elterjedtebbé Európában. Azonban a kontinensen kiszorították a mennyezetes ágyak későbbi formái, így a szúnyoghálók a ma ismert helyükre, az ajtókra és ablakokra kerültek.

 

A magyarországi történet

Hazánkban is megtalálható volt a megoldás, már a 13. században megjelentek a hálószerű függönyök. Azonban a „szúnyogháló” elnevezés csak később, a 16. században vált ismertté.

Kezdetben csak az uradalmi házakban használták, de idővel már a mezővárosi és a falusi emberek is élvezhették az előnyeit. A 18. században már megannyi felhasználási módja létezett, ünnepekkor és hétköznapokon, a lakásokban és a szabadban egyaránt alkalmazták.

 

Kivitelezési megoldások

Maga a szúnyogháló általában dísztelen volt, néhány család piros, illetve piros-kék fonál beszövésével csíkozta.

Kezdetben elsősorban a mennyezetgerendákról pálcákra függesztve lógatták alá. Majd egyre elterjedtebbé váltak a különböző asztalos megoldások. Az Alföldön mennyezetes ágyat, a Felvidéken talpas oszlopokat is készítettek, kifejezetten a szúnyogháló alkalmazása miatt.

 

A továbbélés

A szúnyoghálók tehát hamar megjelentek a régi magyar családok házaiban. Előszeretettel alkalmazták, hiszen a segítségével távol tarthatták a különböző rovarokat, ezért az éjszakai nyugalmat semmi sem zavarta meg.

Ennek az egyértelmű előnynek köszönhetően a szúnyoghálók még ma is rendkívül kedveltek. A kezdeti kivitelezés helyett ma már elsősorban a nyílászárók kiegészítőiként alkalmazzák, és időközben megannyi formája alakult ki.

(Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon)

SZÚNYOGHÁLÓINK

szúnyogháló

Hívja szakértőnket! +36302370448