1. Az anyag

Alapvetően 3 lehetőség közül választhatunk: fa, műanyag és alumínium. A fa magasabb árfekvése miatt már elég ritka, csak műemlékvédelmi okok miatt jön szóba. Marad az olcsóbb műanyag és a drágább alumínium. De melyiket válasszuk? Itt is igaz, hogy a minőségnek ára van. Akkor válasszuk a műanyagot, ha tudjuk, hogy 5-10 év múlva úgyis ablakot kell cserélni, ezért nem baj, ha az élettartama nem olyan hosszú. Jellemzően panelházakon láthatjuk ezt a megoldást, amit az igen kedvező ára is indokol. Amennyiben viszont hosszabb távra tervezünk, esetleg erősebb széllökéseknek is ellen kell állnia, szeretnénk a hívatlan látogatók ellen is egy védelmet, fontos a minőség, akkor nem lehet kérdés az alumínium.

2. A szín

Gyakori hiba, hogy az épület vagy az ablakkeret külső festéséhez igazodva sötét színt alkalmazunk. Műanyag redőny esetén – különösen, ha napos helyen található, márpedig éppen azért van redőny! – ne vegyünk színeset, mert az állandó napsütés felmelegíti, deformálja, akár 1-2 év múlva használhatatlan lesz! Az alumínium jobban ellenáll a külső hatásoknak, de itt is célszerű világos színekben gondolkozni. A faredőny tartja leginkább az alakját, de a színe idővel kifakulhat.

DSCN0509

3. A szúnyogháló

Legyen, vagy ne legyen? Ez itt a kérdés… Nem, ez nem lehet kérdés! Igenis legyen! Ha azonnal kérünk hozzá szúnyoghálót is, azaz kombi megoldást választunk, az sokkal olcsóbb, mint utólag telepíteni, ráadásul jól is néz ki, mert helytakarékos, és még szakszerűen is tölti be a funkcióját, az apró rovarok kizárását a lakásból. (Kínálatunk ITT.)

4. A kezelés

Régen nem volt választás, gurtnival húztuk fel-le, ami gyakran komolyabb izomerőt igényelt; ma már viszont más a helyzet. A motoros redőnyök megérkeztek! Tegye a szívére a kezét és válaszoljon! Van Önnek távirányítója a tévékészülékéhez? És mobiltelefonja? Természetesen igen! És hogy miért? A kényelem miatt! A redőnyöknél ugyanez a helyzet. Természetesen ez egy plusz költség, ami visszatartó erő lehet, illetve szükség van az áram odavezetésére is, de – különösen újépítés esetén – ma már nem szokás ezen spórolni. Egyszeri kiadás az állandó kényelemért. Persze a távirányítós megoldás túlnyomórészt a minőségi alumínium redőny esetén jöhet csak szóba. Ha viszont műanyagot választunk, akkor azt ne motorizáljuk!

DSCN0763

5. Az időzítés

Legtöbbször a redőnyt utólag teszik az ablakra, amikor már megunták az ott lakók az állandó, erős napsütést. Természetesen ez megoldható, de közel sem lesz olyan szép a végeredmény, hiszen a külső tok látható marad. Egy fokkal szebb a ráépíthető tokos megoldás, mely az ablakcserével egy időben kerülhet beépítésre. De a legesztétikusabb a vakolható tokos redőny, mely újépítésű házak tervezésénél lehetséges, a vakolat befejezése előtt felszerelve.

DSCN0860

+1. Az ár

Sajnos sokaknak ez az első – és gyakran az egyetlen – szempont, amit figyelembe vesznek. Pedig ennek az utolsónak kellene lennie, amikor már – a fentieken végigfutva – eldöntöttük, hogy milyen redőnyt kívánunk venni. Valószínűleg magasabb lesz az ár, mint amennyit eredetileg szántunk rá, mivel a megfelelő minőséghez tartozik egy ár, amit vagy megfizetünk, vagy nem lesz redőnyünk. Ne törődjünk bele a kompromisszumokba, vegyük a megfelelő redőnyt! De ha mégis nagyon megterhelő anyagilag, inkább válasszunk más megoldást. Végül is nem csak redőnnyel oldható meg az árnyékolás, habár kétségkívül ez a leghatékonyabb.

Hívja szakértőnket! +36302370448