Rovarhálók tisztítása

Személyes tárgyaink, eszközeink minősége nagyban függ attól, hogy a mindennapos rendeltetésszerű használat mellett miket teszünk meg annak érdekében, hogy állapotukat a lehető legtovább meg tudjuk őrizni. Valljuk be őszintén, ez a fajta odafigyelés bizony rajtunk felhasználókon múlik. Az effajta teendőket, ha napi szinten el is mulasztjuk, az őszi időszak azonban remek alkalmakat biztosít arra, hogy a hosszas téli időszakra való felkészülés jegyében elmaradásainkat be tudjuk pótolni.

A továbbiakban pár olyan apróságot gyűjtöttem össze a JOLA cégcsoportnál dolgozó kollégáim segítségével, amelyek remélhetőleg hatékony segítséget fognak jelenteni a Tisztelt Olvasó számára abban, hogy rovarhálóik állapotáról gondoskodni tudjanak.

Az őszi nagytakarítások során sokan szembesülnek azzal, hogy jellemzően a fix, vagy fixfalcos rovarhálóikon, látható mértékben halmozódott fel por, jelentek meg kisebb – nagyobb pókhálók, stb., amelyeket bizony el kell(ene) távolítani. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy teljesen mindegy, hogy hagyományos, csíkos, vagy “kutyabiztos”, vagy esetleg pollenszűrős rovarhálóról van-e szó, a tisztítás során fokozottan figyeljen a Tisztelt Olvasó arra, hogy mivel valamennyi hálónk üvegszálas megerősítéssel rendelkezik, ezért a legapróbb durva felülettel, vagy eszközzel történő érintkezés is könnyen sérülést okozhat. Az ilyesfajta károkra pedig a garancia nem vonatkozik!

Amennyiben tehát komolyabb mennyiségű szennyeződés rakódott le, első lépésben célszerű,

  • szigorúan puha ecsettel vagy
  • kefével megpróbálni a szennyeződést óvatosan eltávolítani.

Amennyiben kisebb mértékű a kosz, természetesen ez a lépés kihagyható.

Következő lépésnél, hasonlóan a redőnykarbantartási munkálatokhoz, figyelni kell arra, hogy pontosan mivel és hogyan is tudjuk lemosni rögzített rovarhálónkat.

Az alkoholtartalmú tisztítószereket, vagy a súrolószereket itt sem javasoljuk, sőt kifejezetten tiltjuk, csakúgy, mint bármilyen egyéb oldószeres tisztító alkalmazását.

Ezek helyett, nyugodtan maradhat a Tisztelt Olvasó az egyszerűbb,

  • langyos víz, és
  • a karcolások elkerülése végett – szigorúan puha, tisztításra alkalmas anyag párosnál.

Ezt az eljárást a fokozott óvatosság jegyében egyedül a pollenszűrős rovarhálónk esetében nem javasoljuk.

JOLA szaküzletben dolgozó kollégáinktól szokták kérdezni, jellemzően a családi házban, vagy olyan társasházban, élő vásárlóink, akiknél van kerti csap, hogy vajon slaggal lehet-e ezeket a hálókat kívülről tisztítani. Alapesetben ezt a fajta megoldást nem szoktuk javasolni. Ennek az elsődleges oka pedig az, hogy ha hirtelen, nagyobb nyomással történik a tisztítás, az bizony előre nem látható kellemetlen eredményekkel járhat, amelyekre ugyancsak nem vonatkozna a még esetlegesen fennálló garancia.

A rolós vízszintes, vagy rolós függőleges rovarhálóinknál, a rovarháló “kefés részét”, hasonlóan a redőnyök karbantartásához, itt is ajánlott megvizsgálni, hogy egy-egy nagyobb elhullott rovar, valamilyen növény darabka, vagy esetleg a gyerkőcök valamilyen apróbb játéka (Kinder játékok, esetleg ezek alkatrészei, Legó darabka, stb.) nem esett-e bele ebbe a rendszerbe.

Amennyiben úgy látjuk, hogy a kefés részbe oda nem illő elem esett,

  • akkor nagyon óvatosan – úgy, hogy a kefe ne sérüljön – vékony fejű csipesszel,
  • vagy esetleg a porszívó szűkítő részének a segítségével távolítsuk el.

A Rolós vízszintes, vagy rolós függőleges redőnyeink esetében figyeljünk továbbá arra is, hogy a mostanában sajnos igen gyakori

  • viharos időkben, illetve a téli mínuszokban ezek a fajta redőnyök mindenképpen csukott állapotban legyenek!

Szabó Ferenc
termékmenedzser

Hívja szakértőnket! +36302370448