„Aki otthont épít magának, az formát ad a saját otthonának. Igaz, hogy minden forma kívánatos lehet, de nem mind együtt. Máskülönben nem lenne már otthon.”

Antoine de Saint- Exupéry gondolata tökéletesen értelmezhető lehet otthonunk árnyékolástechnikai rendszerére is. Általános tapasztalatként elmondható, hogy amikor valaki beköltözik vadonatúj lakásába/házába, vagy egy nagyobb felújítást követően veszi ismételten birtokba megújult otthonát alapvetően kettőféleképp tudja érezni magát. Az első eset a legideálisabb, hiszen minden apró részlet a helyén van, minden tökéletesen működik, mindenki örül. A másik, amikor a mindennapok során előjönnek az apró bosszantó részletek, amelyek helyrehozatalára már kevesebb az esély, lehetőség, és valljuk be őszintén kedv és tőke sem áll már a legtöbb esetben a rendelkezésre.

Az árnyékolástechnikai rendszer jellemzően abba a kategóriába tartozik, ahol, ha a Tisztelt Érdeklődő rászánja az időt, és megfelelően tájékozódik, akkor nem csak az otthon kényelmes érzését tudja elkészülte után megélni, de a mindennapi bosszankodásoktól is mentesíteni tudja saját magát, amiből valljuk be őszintén, éppen elég akad a mindennapokban.

A továbbiakban a

Jola cégcsoport redőnygyárának

az általa gyártott redőnytokokra és redőnytípusokra vonatkozó információit, esetenként gyakori kérdéskörét mutatom be röviden, bízva abban, hogy az érdeklődők számára megfelelő iránymutatást, kiindulási pontot tudok nyújtani ahhoz, hogy a Tisztelt Olvasó a kapott információk birtokában felkeresse legközelebbi Jola szaküzletünket.

Az utóbbi időben egyre jobban elterjedt az a gyakorlat, hogy az épületek redőnyrendszerét nem kívülről jól látható, önálló tokokban, hanem egy rejtett, kívülről vakolható, ezáltal a tokokat teljesen eltüntető, olyan belső rendszerben helyezik el a beépítőkollégák, amelyek védve vannak a legkülönbözőbb időjárási körülményektől, harmonikus megjelenést biztosítva ezzel az épület és, ezáltal otthonunk homlokzatának.

Ennek a rejtett, kívülről vakolható tokrendszernek a titka a pontos méretezésben rejlik. A szakavatott kollégák pontosan tudják, hogy a tervezés során minden egyes milliméternek mekkora jelentősége van.

Vagyis, ha nem kellő körültekintéssel, precizitással számolják ki a tervezés során a redőnytok szélességét és magasságát, a beépítés során egyszerűen nem fogják tudni beilleszteni az általunk elkészített tokot, hiszen az vagy keskenyebb, vagy szélesebb lesz a kelleténél. Az ilyen hibák elkerülésére ajánljuk tapasztalattal és szakképzettséggel rendelkező beépítők igénybevételét, és így nem kell a hibásan kalkulált méretek miatt ismételten elkészíteni a beépítendő tokot, ami sok esetben 1-2 hetes csúszást is eredményezhet a kivitelezés folyamatában, és további bosszankodást fog jelenteni a lelkes tulajdonosok számára. A felesleges bosszankodások elkerülésére egy megoldás létezik csupán: Pontosan legyenek kiszámolva a méretek tapasztalt szakemberek által!

A pontos méretezés megállapítása során nemcsak a tok belső terére vonatkozó adatokat kell figyelembe venni, hanem tekintettel kell lennünk arra is, hogy redőnyünk típusa milyen szigetelést követel meg. A vakolható tokkal rendelkező redőnytokoknál figyelembe kell venni, hogy ha külső redőny kerül beépítésre, úgy a redőnytokunkra számolni kell egy külső hőszigetelő réteggel. Ebben az esetben, ha pontatlanul van felmérve a toknak a helye, akkor az a tervezett fal síkjából kívülre kerülhet, ami a szigetelés során fog problémát jelenteni.

Ezzel szemben, amennyiben úgynevezett ráépítő tokos vagy felső tokos redőnyt kívánunk beépíteni, számolni kell ennek a redőnynek a hőszigetelő képességével is, hiszen a tok mögött és előtt nincs fal. Tekintettel arra, hogy a redőnytokot hungarocell hőszigeteléssel látjuk el belülről a fokozott hőszigetelés érdekében, ezért a beépítés során, és ennek megfelelően az ebből adódó méretezéseket is figyelembe kell venni a méretek megadása során, hogy a késztermék beépítésénél minden műszakilag és esztétikailag is a helyére kerüljön.

A kapott visszajelzések alapján még mindig sokan aggódnak amiatt, hogy ha ez a rendszer esetleg meghibásodik, vajon hogyan lehet javítani, mennyiben fogja nehezíteni a szakemberek feladatát az, ha a tokot beépítik.

Emiatt aggódó Olvasóink számára szeretnénk jelezni, hogy minden ilyen beépített tok esetében biztosítunk egy kívülről elérhető úgynevezett szervízfedelet, amelyen keresztül a szakemberek a szükséges javításokat, karbantartási munkákat a későbbiekben könnyedén el tudják végezni

Ha már a redőnytokoknál tartunk, akkor térjünk ki arra, hogy vajon milyen „tartalmat” tudunk hozzárendelni.

A rendelkezésre álló árnyékolástechnikai eszközök közül a legelterjedtebb és a lesokoldalúbb módon a redőnyök hasznosíthatók. Legyen szó régi vagy új épületről, családi vagy irodaházakról egy megfelelően megválasztott redőnytípussal egyszerre tudjuk korlátozni az épületbe jutó fény, hang vagy hőmennyiségét. Mindezeken túl, szükség esetén biztonságtechnikai eszközként is szolgálhat, hiszen olyan helyzettel még talán senki nem találkozott, hogy egy kéretlen látogató egy redőnnyel védett ablakon keresztül jutott volna be az épületbe.

A redőnytokoknál, előzetesen részben már említésre került, hogy kivitel szempontjából a redőny lehet a korábban már említett külső tokos esetleg ráépítő tokos vagy felső tokos netán vakolható tokos redőny, illetve szúnyoghálóval kombinált.

Alapanyag szempontjából attól függően tudjuk megkülönböztetni, hogy a terméket alkotó lamellák milyen alapanyagból készülnek. Ezek alapján beszélhetünk, alumíniumból, vagy műanyagból készült redőnyökről. Redőnygyárunkban mindkét anyagtípusból készítünk az igényeknek megfelelő méretű és színű terméket.

Redőnygyárunkban a műanyag redőnyeinket, és az alumínium alapanyagú redőnyöket kizárólag a legmagasabb minőségű alapanyagból készítjük, melyek hatékony védelmet biztosítanak az UV sugárzástól, az időjárási és az általános fizikai mértékű egyéb külső behatásoktól. Nyáron biztosítják a hő védelmet a kinti forróságtól, télen benntartják a meleget a lakásban, ezzel a bekerülésük ára a fűtés és villanyszámla terén hamar megtérül.

Az alumíniumból készült termékek bár más kategóriát képviselnek, élettartam és megjelenés tekintetében, hosszabb távon mindenképp egy tartósabb befektetést jelenthet. Munkánk során gyakran találkozunk olyan kérdésekkel, amely e termékcsoport hőszigetelésének a kérdéskörével kapcsolatosak. Fontos kiemelni, hogy azon túl, hogy az alumínium lamellák kiváló hő záró és zajcsökkentő képességgel rendelkeznek, a köztes részek egy hő és hangszigetelő habréteggel vannak feltöltve gyárilag, aminek a segítségével a korszerű hőszigetelés követelményeinek maximálisan megfelelnek.

Napjainkban gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon új redőnyrendszerünket motoros, vagy hagyományos módon (gurtnival vagy zsinórral) lenne célszerű működtetni? Fontosnak tartom kiemelni, hogy ha motorizálni szeretnénk redőnyrendszerünket, azt műanyag redőnnyel nem tehetjük meg. Biztonsági és technikai okokból cégünk kizárólag alumíniumból készült redőnyök esetében hajtja végre a redőnyök motoros kivitelezését.

Szabó Ferenc

Termékmenedzser

Hívja szakértőnket! +36302370448